Ik huil maar dat mag

Mijn stem breekt, er rolt iets over mijn wang, ik raak met mijn hand mijn gezicht aan, het is een traan, ik huil.

Ik rij naar huis en heb Marian aan de lijn. Ze vertelt over haar gesprek met Vluchtelingenwerk eerder vandaag en hoe het haar geraakt heeft.

‘Er zijn 72 vluchtelingenkampen in Griekenland, jongens van 14 bevredigen mannen voor een paar euro zodat ze kunnen eten, kinderen slapen alleen in onbeveiligde appartementen in Athene, kinderen worden verkocht of ze verdwijnen…’

Het gaat maar door, ik voel dat ik niet kan reageren zonder dat mijn stem breekt. Als ik mijn stem weer enigszins vertrouw stel ik de grote vraag ‘heeft het zin, Kamp Morra, bedoel ik? Moeten we wel doorgaan’?

Ja, het heeft zeker zin. Vluchtelingenwerk en al die andere instanties en mensen die zich inzetten voor vluchtelingen kunnen alle hulp en steun gebruiken, juist nu! We moeten impact maken, blijven zeggen dat dit niet mag, zo willen we niet met elkaar omgaan. We moeten het gesprek samen blijven voeren.

Een andere vraag die al een tijdje door mijn hoofd spookt is hoe het kan dat het aantal alleenreizende vluchtelingkinderen daalt? Toen we de actie ‘Kamp Morra’ bedachten gingen we er vanuit dat we ruim 5.000 poppen moesten maken inmiddels zijn dat ‘nog maar’ 4.222, dit aantal staat symbool voor het aantal alleenreizende vluchtelingkinderen. Het antwoord waar je op hoopt, dat 1000 kinderen opgevangen zijn, komt jammer genoeg niet. In de meeste gevallen verdwijnen ze gewoon, ze worden verkocht, vluchten verder of zijn van de radar. Een handjevol is opgenomen in een ander land en dus veilig, voor nu.

Het is niet te bevatten en ik voel me leeg als ik ophang. Ik huil nog steeds als ik thuiskom, het raakt me enorm en dat maakt me strijdbaar.

Want dit is niet de wereld die ik na wil laten aan mijn kind. Medemenselijkheid zit in de kleine dingen zoals het maken van een pop voor Kamp Morra, het koken voor een eenzame buurvrouw of aandacht hebben voor elkaar. Maar het zit ook in de grote dingen, zoals de politiek van morgen overtuigen dat de situatie onhoudbaar is, wat als het jouw kind is?

Wini Weidenaar
Mede-initiatiefnemer Kamp Morra

2 antwoorden
  1. Aleida Blanken
    Aleida Blanken zegt:

    Mooi verwoord! Wat voelen we ons soms machteloos bij zulke berichten. Dat dit in Europa gebeurt en de politiek het laát gebeuren. Daarom fijn om een gebaar te kunnen maken. Dank dat jullie deze actie zijn gestart. In Lemmer, vanuit de Protestantse Gemeente, worden nu poppen gemaakt door jong en oud. We hebben ons bij jullie aangemeld!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *