Erikjan was vrijwilliger in een vluchtelingenkamp op Lesbos

Als vrijwilliger werken in een vluchtelingenkamp heeft een enorme impact op je als mens. Erikjan Koopmans (45) uit Britsum ervaarde het zelf. Begin juli reisde hij naar het Griekse eiland Lesbos om te helpen in het vluchtelingenkamp Kara Tepe. ,,Een bijzondere, mooie en heftige ervaring. Je verandert er de manier waarop de wereld in elkaar steekt niet mee, maar doet wel iets tastbaars. Je betekent echt iets voor die mensen, al is het maar voor even.”

Voor vertrek was Erikjan wel wat zenuwachtig, en niet eens vanwege het coronavirus. ,,Je hoort en ziet van alles over de vluchtelingenkampen op de ‘toegangspoort naar Europa’. Maar je weet niet echt waar je in terechtkomt.” Als vrijwilliger ondersteunde hij een week lang de organisatie Because We Carry. ,,We waren met een team van 6 mensen, 2 mannen en 4 vrouwen”, vertelt Erikjan. ,,Ik ging samen met een goede vriend, die 2 keer eerder naar Lesbos ging om te helpen. Dat zette mij aan het denken en deed mij besluiten ook te gaan.”

Kwetsbare groepen

Het meeste vrijwilligerswerk vond plaats in Kara Tepe: oorspronkelijk bedoeld voor mensen waar in Moria – het andere vluchtelingenkamp – geen plek meer voor was. ,,In Kara Tepe zitten nu voornamelijk kwetsbare families”, legt Erikjan uit. Hij bezocht ook de afgeschermde secties in Moria, waar kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen, moeders met jonge kinderen, alleenstaande minderjarigen, zieken en gehandicapten verblijven. ,,Vanuit Kara Tepe namen we kappers mee om de kinderen daar te knippen. Wij zorgden zelf voor afleiding met spelletjes en een potje voetbal.”

‘Iedereen is gelijk’

In Kara Tepe deelden ze ‘s ochtends ontbijt uit met de resident volunteers, vluchtelingen die zelf ook helpen. En de middag hielpen ze bijvoorbeeld in de kappers- of fietsenzaak of de sportschool. ,,Het was allemaal emotioneel en schrijnend maar tegelijkertijd hoopvol en bijzonder om mee te maken. Je ziet dat iedereen gelijk is. Die mensen weten ook echt wel hoe de wereld in elkaar steekt. Ze hebben even goed passies en dromen. Met het verschil dat zij moesten vluchten uit een verschrikkelijke situatie en nu vastzitten in een bizar systeem. Ik heb gewoon geluk gehad met de plek waar ik geboren ben.”

Glimlach geeft hoop

Erikjan benadrukt hoe snel de grenzen tussen mensen vervagen als je ineens zo dicht bij elkaar staat. Een 16-jarige jongen vertelde hem hoe zijn familie compleet verscheurd werd. Over de wens dat hij zijn ouders, broertjes en zusjes ooit terugziet. ,,Maar de glimlach die je soms tevoorschijn tovert, geeft hoop. Net als de vraag die we vaak kregen: ‘kom je thee drinken?’ Het weinige dat ze daar hebben willen ze toch met je delen.”

Daadkracht

Geweldig vond hij het om de duizenden rugzakjes met speelgoed – van een inzamelingsactie in Nederland – zelf te kunnen uitdelen aan de kinderen in het kamp. Erikjan: ,,Maar je hoeft niet beslist naar Griekenland om te helpen. Ook vanuit hier zijn allerlei mogelijkheden om iets te betekenen.” Hij doelt op de actie na de grote brand in kamp Moria, waarbij in een paar dagen tijd 15.000 slaapzakken werden gedoneerd. ,,In korte tijd kan er met daadkracht zoveel geregeld worden.”

Niet vanzelfsprekend

Deze ervaring heeft zijn kijk op de wereld realistischer gemaakt. ,,We maken ons vaak druk om onzinnige dingen. En dat in een redelijk welvarend land als Nederland. Daar sta ik nu meer bij stil: het is allemaal niet zo vanzelfsprekend.” Door zijn tijd in het vluchtelingenkamp weet hij nu hoeveel goed werk wordt verricht voor de mensen die vastzitten op Lesbos en wat daar voor nodig is. ,,Die organisaties zijn echt afhankelijk van de gulheid van mensen die niet in die situatie zitten.”

Wees zelf de verandering

Als Erikjan iets geleerd heeft op Lesbos, dan wel dat je met een klein gebaar veel kunt betekenen. ,,Door er gewoon te zijn en te luisteren naar mensen. Het is niet zo ingewikkeld. Dat je niet meteen bergen verzet, is niet het belangrijkste. Op dat moment doe je namelijk wel iets wezenlijks voor de mensen daar. Be the change you want to see in the world. Ook al is het een druppel op een gloeiende plaat. Dat stukje waar jouw druppel valt, betekent daar heel veel.”

Blog van Erikjan via @ikbenbewust