Caroline Sandberg is al twee keer in Griekenland geweest

Afgelopen jaar ben ik 2x een periode in Griekenland geweest om te koken voor vluchtelingen. Weliswaar niet in Moria, maar in Malakasa op het vasteland. Een kamp van ruim 2000 mensen, waaronder veel kinderen. We kookten via FOODkind, een kleine ngo, voor zo’n 1000 mensen met zijn vijven in coronatijd ( maart-mei). Deze mensen wonen met het hele gezin in tentjes en het was in maart, maar ook in november vaak koud en nat. Toen er een corona besmetting in het kamp was, gingen de hekken op slot en werd het een gevangenis. Ook de mensen die zelf konden koken in de container waarin ze wonen, konden geen boodschappen meer doen en werd afhankelijk van de voedselpakketten die het I.O.M. ( internationale migranten organisatie) heb verstrekte. Wij mochten elke week 1x het kamp in om iedereen verse groenten te brengen (2000 verspakketten).

Elke middag schepten we een voedzame en gezonde warme maaltijd op met verse salade. De bewoners kwamen naar ons toe met een bord, een schaal, een pan en soms alleen een plastic zak. De kinderen begonnen vaak al te eten voordat ze weer bij hun tent waren.


In november waren we niet meer welkom in het kamp en stonden we met onze maaltijden op de parkeerplaats.

Wat mij vooral opviel was hoe vriendelijk, maar ook sterk de meeste mensen in het kamp zijn. Wat een doorzetters in de barre omstandigheden waarin ze zich bevinden en ook die ze achtergelaten hebben. Schande dat ze nu weer moeten leven in onzekerheid, zonder een fatsoenlijk dak boven hun hoofd en dat kinderen opgroeien in deze situatie.

Caroline Sandberg
TikaFood