3 weken Griekenland werden 2 maanden

Ongeveer driekwart jaar geleden (juli 2020) vertrok ik voor de eerste keer naar Lesbos om daar te helpen in de vluchtelingenkampen. Samen met vijf anderen via de stichting Because We Carry (BWC) zouden we een week gaan helpen in de kampen Moria en Kara Tepe. Om te lezen hoe ons team die week heeft ervaren verwijs ik je naar de blog van teamgenoot Erikjan Koopmans.

Een week in Lesbos helpen met BWC gaat je niet in de koude kleren zitten. Het voelde vreemd om daarna in Nederland weer de dagelijkse gang van zaken op te moeten pakken. Je laat een stukje van je hart achter op het eiland en je wilt iets blijven doen, maar wat? Het antwoord op deze vraag kwam sneller dan gedacht. Halverwege september vond er een brand plaats kamp Moria, het grootste vluchtelingenkamp op Lesbos. Hierdoor raakte 12.000 migranten opnieuw dakloos, waarvan meer dan 40% kind is. Vluchtelingen moesten opnieuw vluchten…

Met het team waarmee ik naar Lesbos was geweest had ik nog veel contact. We wilden allemaal zo graag iets doen. Vanuit BWC kwam al vrij snel een oproep met dat ze mensen zochten die wilde helpen met het inzamelen van slaapzakken. Ik meldde mij aan en coördineerde deze slaapzakkenactie in Utrecht. In een raptempo werden meer dan 15.000 slaapzakken in Nederland ingezameld voor de mensen op Lesbos. Het is ontzettend mooi om te zien hoe die onmacht door zoveel mensen werd omgezet in draagkracht.

Toch wilde ik het liefste zelf teruggaan naar het eiland. Al vrij snel zag ik een oproep voorbij komen waarin ze zochten naar mensen die voor een aantal weken in Lesbos wilde komen helpen. De tweede keer vertrok ik in eerste instantie voor drie weken via de stichting Christian Refugee Relief. Om te helpen met het opbouwen van het nieuwe kamp, de dagelijkse gang van zaken en te ondersteunen bij het opzetten van de activiteiten. Uiteindelijk werden de drie weken verlengd naar twee maanden.

Deze twee maanden waren bijzonder en tegelijkertijd intens. Uiteindelijk heb ik vooral geholpen met opzetten en het coördineren van de Engelse lessen voor kinderen. Heel mooi om te mogen doen, maar ook schrijnend. Er was plek voor 300 leerlingen. Er waren alleen veel meer kinderen en volwassenen die Engelse lessen wilden volgen. Verkoop dan maar eens iedere keer opnieuw ‘nee’. Meer lessen mochten er niet worden gegeven, terwijl zoveel organisaties zich in het kamp er hard voor maken om meer lessen te geven. Kinderen van twaalf jaar oud besloten daarom om zelf een klas op te richten waarin ze zelf Engelse les gaven aan andere kinderen. Jammer genoeg moesten ze hier al snel mee stoppen. De tent waarin de lessen werden gegeven werd afgebroken en er mocht niet naar een alternatieve locatie worden gezocht. Onze harten braken allemaal.

Ondanks de zware omstandigheden is het mooi om te kunnen helpen. Het is afschuwelijk om te zien, dat mensen om wie je geeft, die je hebt leren kennen, leven in zulke schrijnende omstandigheden. Je wilt ze veiligheid bieden. Een huis en een warm bed, waarin je ’s avonds heerlijk kunt slapen. Dat kinderen naar school kunnen en buiten veilig kunnen spelen. Toch is er zoveel liefde. Zo mooi om te zien! Overal wordt je uitgenodigd om een kopje thee te drinken of om te blijven eten. Met weinig geven mensen daar zoveel. Alles wordt gedeeld. Daarnaast zijn zo enorm veerkrachtig. Deze liefde die je voelt en krijgt geeft je de kracht om dit werk te doen. En dat is één van de vele redenen waarom ik mij zoveel mogelijk probeer in te zetten voor een humaner migratiebeleid. En gelukkig met mij nog velen anderen.

Anne Vermeulen